fredag 19 november 2010

Referat

Referat av ”Nyanlända behöver mer än en klapp på huvudet”


I artikeln ”Nyanlända behöver mer än en klapp på huvudet” i Dagens nyheter 17/11-10 skriver Erik Ullenhag att den nya etableringsreformen i högsta grad kommer gynna invandrare så att de lättare ska kunna bli en del av det svenska samhället.


Vi är olika individer med olika förutsättningar och behov. Och två hinder som har varit en motsägelse med den tanken har varit att invandrare alltid har setts som ”svaga individer” som har behov till en ” omhändertagandementalitet”, inleder ministern. Det kan man också tydligt se då det idag finns ett arbetsförbud för asylsökande. ”Politiken har inte varit tillräckligt individuellt anpassad” och menar på att den politiken som finns idag inte har tagit hänsyn till den enskilde individens drömmar och bakgrund och vad hon kan bidra med till samhället. Den Politiken har också bidragit med att många invandrare idag känner ett utanförskap och att det i sin tur har orsakat segregation i många delar av landet.


En huvudorsak till varför etableringsreformen införs är för att hjälpa nykomlingar redan under den första tiden i landet. Idag får invandrare stå i långa köer för att kunna påbörja sina studier och få en inblick i arbetslivet och det leder till ” passivisering”. Därför är det ytterst viktigt att individen redan från dag ett känner delaktighet, förtydligar Ullenhag.

1 kommentar:

  1. För att reformen skall lyckas välkomnar jag en mer nyanserad bild av komplexiteten i frågan. Inte minst genom att ta vara på de framgångsfaktorer som identiefierats när det gäller etablering av nyanlända som kommit till Sverige av flyktingskäl eller av skyddsbehov.

    Läs gärna mer i artikeln på DN-debatt http://www.dn.se/debatt/etableringsreformen-ar-ett-riskprojekt-1.1214703 eller delta i dialogen på bloggen http://blogg.aftonbladet.se/etableringsreformen

    SvaraRadera